WZC Melgeshof,
Merksem

Melgeshof in Merksem

Ouderenzorg op grote schaal, maar in huiselijke sfeer

 

In een te grote groep lotgenoten voelt een oudere zich een nummer. Een deeltje dat opgaat in de massa. Dat wou het ontwerpteam van osar – brut absoluut vermijden in het ontwerp voor Melgeshof in Merksem, een woonzorgcentrum voor 180 bewoners met nog eens 90 assistentiewoningen. Zorgverlening op grote schaal dus, maar met de focus op de bewoner als individu. Het complex werd opgesplitst in drie aparte WZC’s, op hun beurt opgedeeld in aparte leefgroepen.

 

Bewoners leven er in een kleinschalig gezelschap van 7 of 8 mensen. Een herkenbare woonsituatie waarin ze zich thuis voelen en gewoon zichzelf kunnen zijn. Waar de zorgverstrekking wanneer nodig binnen handbereik is.

 

De leefruimtes zijn onderling niet verbonden met desoriënterende gangen. Ze lopen in elkaar over en bewoners wandelen simpelweg van de ene ruimte in de andere. Vanuit de leefruimte stapt de oudere rechtstreeks zijn eigen kamer binnen.

 

Bewoners met een kamer langs de straat genieten van een schuin zicht naar de straat. Een soort erker die doet denken aan het ‘huis in de rij’. Vanuit deze geborgen positie kan de oudere de veranderende wereld rustig ontdekken. Wie langs de tuinzijde woont, kijkt uit op de binnentuin.

 

Tussen de WZC’s bevinden zich de assistentiewoningen zodat er een goede wisselwerking is tussen beide woonvormen. De mix van WZC met assistentiewoningen werkt trouwens drempelverlagend. Het positieve imago van individueel wonen straalt immers af op het WZC.

De inplanting van WZC en assistentiewoningen werkt een bouwblok eenvoudig af. Hierdoor ontstaat een park voor de buurt met daarin een lokaal dienstencentrum en een 40-tal assistentiewoningen.