Mandana,
Genk
© Brecht Van Maele voor Architectuurwijzer

WZC Mandana Genk

Kleinschalig wonen voor personen met dementie

 

Mensen met dementie hebben behoefte aan herkenning en zekerheid. Aan een omgeving die aan ’thuis’ doet denken. Middenin een Genkse tuinwijk met een hecht sociaal leven ontwierp osar een kleinschalige woonomgeving voor 124 ouderen met dementie. Huiselijke ruimtes en contact met de buurt vormen het uitgangspunt van het ontwerp.

 

Elke oudere heeft daarbij een eigen kamer waarin hij zijn persoonlijke spulletjes kwijt kan die hem in contact houden met een vroeger leven en houvast bieden. Elke kamer kreeg een brede deur naar binnen en goed gepositioneerde raamopeningen naar buiten. Wat contact met het gemeenschappelijke leven buiten of binnen aanmoedigt.

 

In de leefruimtes kan de oudere zijn leefwereld verbreden, zonder zichzelf te verliezen in de grotere groep. Vanuit de eigen kamer komt de bewoner rechtstreeks uit in de zitruimte en keuken. Rond een centrale patio met wintertuin worden vier verschillende leefruimtes geschakeld. Gangen werden zoveel mogelijk vermeden, die veroorzaken desoriëntatie en rusteloosheid.

 

Rondom de woningen zorgt een reeks van gemoedelijke voortuinen en een centrale binnentuin voor contact met de andere bewoners en de buurt. Deze ontmoetingsruimte stimuleert bewoners om zoveel mogelijk buiten te komen.

© Brecht Van Maele voor Architectuurwijzer
© Brecht Van Maele voor Architectuurwijzer