Gelukkige Grijsheid,
Sint-Jans-Molenbeek

Gelukkige Grijsheid Molenbeek

Ruimte in een compact plan

 

Ruimte maximaliseren binnen een beperkte oppervlakte, dat is onze doelstelling. Door elke flat compact én ruimtelijk te organiseren, laten we geen vierkante meter onbenut. Integendeel, je krijgt de indruk dat de oppervlakte vergroot. Verschillende flats worden zo compact mogelijk ingepast in een zeshoekige plattegrond. Door een minimum te voorzien voor gangen, houden we voldoende ruimte over voor een ruime collectieve leefruimte.

 

We voorzien een universele, zeshoekige plattegrond in twee gebouwen, waarvan één aansluit op de stad en één op het woonzorgcentrum. Dat laatste kijkt meteen ook uit op het Scheutbospark. Beide zeshoeken zijn zo gepositioneerd dat er: enerzijds een stedelijke gevel ontstaat op de kop van het kruispunt Ferdinand Elbersstraat en Charles de Gronckelstraat en anderzijds groene ruimte kan doorlopen van het Scheutbospark tot aan de Ferdinand Elbersstraat. De natuurlijke helling van het terrein blijft hierbij maximaal bewaard.

 

Ondergronds vormt het project één geheel. Daar zijn ze verbonden via een parking die zich inpast in de helling. Zo kan zorgmateriaal, eten, opslag … verdeeld worden op kelderniveau en wordt de begane grond niet gestoord door zichtbare zorgondersteunende processen. Het samen leven treedt op de voorgrond, logistieke en zorgprocessen worden verwezen naar de achtergrond.