OCMW Beveren,
Haasdonk en Vrasene

WZC’s Haasdonk en Vrasene

Ouder worden in een vertrouwde omgeving

 

Samen met de gemeente Beveren ontwierp osar plannen voor een nieuw woonzorgcentrum in Vrasene met een 90-tal plaatsen. Toen een geannuleerd privaat initiatief ervoor leek te zorgen dat het nabijgelegen Haasdonk zonder rusthuis zou vallen, werd beslist deze plaatsen over beide gemeenten te verdelen. Een goede zaak, want dankzij de herschikking kunnen alle inwoners nu rustig oud worden in een vertrouwde omgeving.

 

In beide dorpen liggen de woonzorgvoorzieningen in de dorpskern. We vervangen de bestaande bebouwing door een gemengd programma van woonzorg met assistentiewoningen en lokaal dienstencentrum. De manier van werken is in beide projecten gelijk. Daarom maken we eenzelfde woonzorgvolume, dat zowel ingepast wordt in Haasdonk als in Vrasene.

 

Het woonzorgvolume van twee bouwlagen brengt mensen samen in kleine leefomgevingen.

Negen kamers worden er naast elkaar geschakeld en geven telkens uit op een duidelijk herkenbare leefruimte; zoals de leefkeuken of zithoek. Anonieme gangen die bewoners in de war kunnen brengen, worden vermeden.

 

Hiernaast worden logistieke ruimtes die geen rechtstreeks voordeel bieden aan bewoners geschrapt. In plaats van een wasruimte met industriële wasmachines voorbehouden voor personeel kreeg elke leefgroep een wasplaats met eigen wasmachine. Zelf je was doen of helpen doen, verhoogt immers het gevoel van zelfredzaamheid. Dit woonzorgcentrum is een huis waar geleefd wordt.