WZC Bellekens,
Arendonk
© foto's Nick Claeskens

Woonzorgcentrum Arendonk

Tussen Vrijheid en geborgenheid

 

In de kern van Arendonk – tussen de Vrijheid en de Vallei van de Wamp – huisvesten we 52 bewoners met dementie. Woongroepen van 12 bewoners worden per twee gestapeld en omsluiten twee rustige, weelderige patiotuinen.

 

Wonen in groep is niet makkelijk. Daarom biedt het plan houvast om enerzijds voldoende nabijheid en ontmoeting te stimuleren, en anderzijds ook voldoende privacy en keuzevrijheid te garanderen.

 

Het leven komt er op de voorgrond, terwijl zorg onopvallend aanwezig is.

Zo bestaat de kamer uit twee delen: een leef- en een slaapgedeelte. De badkamer schakelt zich aan die van de buren, waardoor de aanwezigheid van stigmatiserend sanitair niet stoort. Er is ook een studio met kitchenette waar koppels kunnen verblijven.

 

Het leven in gemeenschap bestaat uit ruimtes zoals we die allemaal kennen. Je komt binnen in een hal die uitgeeft op de eetplaats met open keuken en doorgeefkast. Eetplaatsen, zithoeken en een knus inpandig terras wentelen zich rond de centrale patio. Karren met eten, linnen, drank … komen niet in de leefgroep, maar worden gestald in de berging en bijkeuken.

 

Tussen de twee volumes met woongroepen bevindt zich een tuinpaviljoen. Familiefeest, buurtbabbel, kookactiviteit of personeelsoverleg kan hier plaatsvinden zonder de rust en het dagelijkse leven in groep te storen. We geven hiermee ook de buren en de entourage van de bewoners een voorzet om activiteiten te organiseren met de bewoners. Het paviljoen geeft uit op een collectieve, parkachtige tuin die overloopt in het naastgelegen gemeentelijk park. We stimuleren om dit park maximaal te gebruiken en de leefwereld van de bewoners zo groot mogelijk te maken, rekening houdend met veiligheid en grenzen.