Residentie Klapgat,
Haacht
© foto's exterieur Olmo Peeters

Assistentiewoningen Haacht

Vraaggestuurde ondersteuning

 

Ouderen wonen best in een flat die uitgaat van zelfredzaamheid. Een aangename ruimte van 60 tot 100 m² waarin ze zich thuis voelen. Waar ze een gevoel van controle hebben over hun eigen woonomgeving. Een woning die ze betrekken nog voor ze zorgbehoevend zijn. En die ze niet hoeven te verlaten naarmate ze meer hulp nodig hebben. Kleine, tijdelijke ingrepen moeten voldoende zijn om makkelijk en comfortabel te voldoen aan de wijzigende noden.

 

In Haacht werden 53 assistentiewoningen individueel aangepakt. Bewust creëerden we geen eenheidsworst, maar aangename doorzonwoningen die van elkaar verschillen. Zorgfuncties zijn daarbij niet zichtbaar, maar verdoken geïntegreerd.

We tekenen lichte doorzonwoningen, die veel woonkwaliteit bieden. Ze plooien zich rond een binnentuin in een slank volume. Aan de binnenzijde geven open passerellen toegang tot de flats, waardoor ontmoetingen worden gestimuleerd. De buitengevel voorziet in grote terrassen, die worden afgewerkt met een zachte kroon uit fijn afgeronde balustrades.

In de plint zorgen een lokaal dienstencentrum en brasserie voor de overgang tussen de rustige groene binnentuin en de omliggende dorpskern.