Turnova,
Turnhout

Centrum Turnova Turnhout

Een stad maak je niet alleen

 

Turnova doet de voormalige Brepols-site in het hart van Turnhout herleven. Wonen, winkelen, cultuur en horeca zitten er verweven rond een autoloze, publieke ruimte van pleinen en doorsteken. De integratie van nieuwbouw in een historisch stukje stad vormt hier de uitdaging.

 

Een nieuw stadsdeel maak je niet alleen. Het masterplan samen met de reconversie van de drukkerij naar een academie is van WIT-architecten. B-architecten tekende het winkelcentrum, de toren, een aantal woongebouwen en theater 1900. Lens-ass stond in voor het hotel. Omgeving tekende de publieke ruimte.

Osar coördineerde het geheel en nam een deel van de private en sociale huisvesting voor haar rekening. Daarnaast stonden we in voor de technische uitwerking en supervisie over de uitvoering van het volledige project behalve de academie.

 

Het volledige binnengebied wordt opgedeeld in verschillende kwartieren en kavels met elk een eigen programma en identiteit. Tussen het winkelcentrum en de academie wordt een grote variatie aan woongebouwen ingepast. Zo organiseren we 3 aftrappende volumes met ruime zuid gerichte terrassen. Sociale appartementen staan ernaast in een lichter genuanceerde baksteenarchitectuur met uitpandige terrassen.

De toren vormt het gezicht naar de buitenwereld in een grid van beton en glas. Andere kavels zijn uitgevoerd in een gevarieerde baksteenarchitectuur die aansluit bij het historisch en industrieel karakter van de voormalige drukkerijsite.