PZ campus Alexianen,
Boechout

PZ Campus Alexianen Boechout

Revitalisatie hoofdgebouw

 

De uitdaging: het hoofdgebouw van de Broeders Alexianen opnieuw in ere herstellen, zonder in te boeten aan uitstraling en comfort. In de 19e eeuw werd het hoofdgebouw opgetrokken als tijdloos U-vormig ziekenhuis in rode baksteen met leien daken.

De minderwaardige annexen uit de jaren ’60 en ‘70 werden gesloopt, en ook binnenin bleven enkel de oorspronkelijke muren overeind. Deze komen soms letterlijk bloot te liggen.

 

Een dubbelhoge ruimte langs de U-vormige gevel zorgt voor overvloedige lichtinval en oriëntatie. De ruimte wordt zo een aangename, inspirerende ontmoetingsplek tussen patiënten, bezoekers en verzorgers. Met zicht op het voorplein, binnenpatio’s en achtertuin.

 

Het hoofdgebouw krijgt opnieuw een centrale betekenis op de campus. Hier vindt nu het eerste contact met het psychiatrisch ziekenhuis plaats. En dit wordt zeer laagdrempelig georganiseerd. Onthaal, administratie, gesprekslokalen, kloosterverblijf, apotheek, consultaties en personeelsfaciliteiten zijn erin ondergebracht. De vide met centrale trap zorgt voor contact tussen alle diensten.