ZNA PZ Stuivenberg,
Antwerpen

PZ Stuivenberg

Psychiatrie als verfrissing voor de buurt

 

Het psychiatrisch ziekenhuis ligt op de campus van het algemeen ziekenhuis Stuivenberg, in een dichtbevolkte wijk in het noorden van Antwerpen. Het ziekenhuis verhuist binnenkort en dit had implicaties op de ingrepen aan het psychiatrisch gebouw. We wilden niets renoveren waarvan we niet zeker zijn dat het op lange termijn goed is om te behouden.

 

De woonomgeving van de patiënten renoveerden we tot compact zorghotel: een hedendaagse verblijfomgeving voor psychiatrische patiënten. De verbindingsgang met het algemeen ziekenhuis werd gesloopt en maakte plaats voor een binnentuin met sportveld en serre. De voordeur langs de Pothoekstraat werd opnieuw geopend.

 

Alle afdelingen van het psychiatrisch ziekenhuis werden gestript en opnieuw ingericht. We bouwden ook enkele verdiepingen bij. Langs de straatzijde realiseerden we één lange rij van 32 éénpersoonskamers. En langs de parkzijde kwam een zone voor leefruimtes.

 

Er is geen afgesloten gang, maar een open plan, waarbij je van de kamer in de leefruimte terecht komt. Buitenruimtes zijn mee in de leefruimtes geïntegreerd, zodat ze door de gebouwschil op normale wijze beveiligd zijn.

 

Drie circulatiekernen laten toe om een verdieping te gebruiken voor verschillende groepsgroottes en pathologieën. Op die manier verkregen we een flexibel zorgverstrekkingsysteem met een maximale inzet van de bestaande ruimte.

 

Naast een programmatorische oplossing hadden we ook de ambitie om hedendaagse geestelijke gezondheidszorg toegankelijk en open te maken. Dit vertaalt zich onder meer in de expressie van de straatgevel. Een betonnen structuur afgewisseld met spiegelende elementen.