MPI Klein Veldekens,
Geel

MPI Klein Veldekens in Geel

Iedereen hoort erbij

 

MPI Klein Veldekens maakt deel uit van het Pilootproject Zorg Klein Veldekens in Geel dat een antwoord wil bieden op de diverse zorgvraag van ouderen. Ook mensen met een beperking horen daarbij. MPI Oosterlo vzw voorziet 30 verblijfsplaatsen voor hen op de site. Mensen met een beperking die ouder worden kunnen hier verblijven. Dit beperkt zich niet alleen tot dit gebouw, maar ze kunnen ook terecht in andere gebouwen op de site. Zo is mogelijk om alleen of samen te wonen in een flat. Hun ouders kunnen terecht in een groepswoning of flat. Hier kan veel.

 

Elke groepswoning heeft bestaat uit 8 kamers rond een open leefruimte. Contact tussen bewoners onderling en begeleiders wordt gestimuleerd door het plan. Loopafstanden worden kort gehouden. Bewoners zijn vaak moeilijk te been en hebben heel hun leven in groep doorgebracht. Samen zijn en het voelen van nabijheid is hier belangrijk. Vandaar ook de keuze voor een gelijkvloers gebouw met een uitgesproken dak. Luifels duiden de inkomdeuren aan, stimuleren buiten zitten en een praatje maken.

 

Binnen worden leefruimtes door het verspringende dak gevoelsmatig opgeknipt in verschillende zones. Elk van de vier leefruimtes krijgt licht van twee kanten en heeft zicht op zowel een beschutte tuin als op de meer publieke kant met de toegangen.

In de kamers maakt een grote schuifwand het sanitair rolstoeltoegankelijk. Bewoners kunnen makkelijk geholpen worden bij het wassen en verzorgen zonder dat deze ruimte teveel in het oog springt.

© Olmo Peeters
© Olmo Peeters