Ruyskensveld,
Erembodegem
© foto's exterieur Nick Claeskens

Jeugdzorg Ruyskensveld campus Erembodegem

Hangar als nieuwe toegang tot boomgaard met woningen

 

Campus Erembodegem ontbreekt het al lange tijd aan een duidelijk gezicht naar de buitenwereld. De oude hangar met grote poort op het terrein vormen we om tot nieuwe hoofdtoegang. De muur wordt gedeeltelijk gesloopt, het dak vervangen en gedeeltelijk teruggeplaatst. Zo ontstaat een half overdekte buitenruimte die de perfecte speelplek wordt voor de jongeren en plaats biedt aan tal van activiteiten. De administratie wordt aan de loods gekoppeld, zodat bezoekers snel een aanspreekpunt vinden.

 

Achter de hangar ligt een bestaande boomgaard waarrond alle leefgroepen worden gesitueerd. De plek krijgt de sfeer van een groen dorpsplein en dient meteen als publieke zone, waarlangs bezoek naar de leefgroepen gaat. Daarnaast zorgen verschillende doorsteken op het terrein voor een doorwaadbaar geheel tussen leefgroepen, moestuin, voetbalveld en kinderboerderij.

 

De nieuwe leefgroepen zijn vormgegeven op maat van hun ligging, oriëntatie en doelgroep. Elke leefgroep werkt als een klassieke woning met leefruimtes op het gelijkvloers en slaapkamers op de verdieping. Binnen de leefgroepen streven we naar een maximale huiselijkheid. In de gezellige ruimtes op het gelijkvloers kunnen kinderen spelen, koken en gezellig samenzijn. Het gevoel krijgen dat ze als één groot gezin samenleven, maar ook met voldoende ruimte en hoekjes voor elk kind apart.