KOCA MFC Paleisstraat,
Antwerpen

Koca MFC Paleisstraat Antwerpen

Groeien naar zelfstandigheid in een stedelijke context

 

Een voormalig stadskantoor in de Paleisstraat in Antwerpen wordt in de toekomst verbouwd tot multifunctioneel centrum (MFC) met kantoren en polyvalente ruimtes. We zochten naar een krachtige inbedding in de stedelijke context. Alle troeven liggen op tafel om van dit project een inclusieve woonomgeving te maken met een hoge maatschappelijke meerwaarde. 

 

Ons uitgangspunt: “Hoe hoger je woont, hoe zelfstandiger je leeft.” We ontwierpen een plan dat zich aanpast aan de groei naar zelfstandigheid.

De huidige gevel in de vorm van betonnen cassettes behouden we omwille van zijn intrinsieke kwaliteit. De cassettes worden gedemonteerd en herplaatst voor een nieuwe gevel om te beantwoorden aan de actuele isolatienormen. Binnenin voorzien we lichte, niet dragende wanden, zodat er per niveau een volledige vrijheid van inrichting ontstaat.

Op elk niveau bevindt zich centraal een gemeenschappelijke leefruimte met doorzonkwaliteit. Met zicht op de straat én de tuin. Zonlicht én rust. Naarmate je stijgt in het gebouw, krimpt de centrale leefruimte ten gunste van de kamers die gaandeweg studio’s worden. Kortom een aanpasbaar gebouw.