Junitas,
Genk

Junitas Genk

Een huis als strikje in het groen

 

Jongeren opvangen en helpen groeien naar vrijheid, verantwoordelijkheid en zelfstandigheid; dat is de missie van vzw Junitas. Naast thuisbegeleiding, dagopvang en residentiële opvang willen ze jongeren ook de mogelijkheid geven om door te groeien naar kamertraining, begeleid zelfstandig wonen en finaal tot zelfstandige jongvolwassenheid. Om deze ambitie kracht bij te zetten realiseren we een compacte nieuwbouw die zich presenteert als ’transitruimte’. Geen vervanging van de echte thuis maar een plek waar jongeren zich veilig en beschermd voelen. Waar ze de nodige rust en ademruimte vinden. En zich positief kunnen ontwikkelen.

 

Een compact nieuwbouwvolume in de vorm van een strikje plaatst zich tussen het groen met maximaal behoud van de hoogstammige dennenbomen en met zo weinig mogelijk impact op het naastgelegen natuurgebied. Na oplevering werden de oude gebouwen afgebroken en ontstonden er open ruimtes die warmte en zonlicht in het beboste landschap brengen.

 

De dagopvang zit op het gelijkvloers, de residentiële opvang op de eerste verdieping. Centraal in de dagopvang bevindt zich een open keuken. Een bepalende ruimte voor het samenleven in groep. Dé plek waar jongeren hun huiswerk maken, een informeel gesprek hebben en samen koken met de begeleiders.