Huis Helena,
Oosterlo

Huis Helena in Oosterlo

Een eigen kamer voor iedereen

 

Huis Helena van MPI Oosterlo wil de bewoners grip laten krijgen op wat rondom gebeurt. Het ontwerp zoekt naar maximale veiligheid en persoonlijke ruimte voor elk van de 40 bewoners met ernstige gedrags- en/of emotionele problemen. Zowel binnen als buiten.

 

Elke bewoner krijgt een eigen vertrouwde, prikkelluwe kamer met een zit -en slaapgedeelte. Elke kamer plooit zich rond een gedeelde buitenpatio met 3 andere kamers. Er is geen time-outruimte voorzien. Elke individuele kamer is gebouwd als een box-in-boxruimte met extra geluidsisolerend materiaal.

 

Alle kamers zijn identiek, maar door ze op verschillende manieren in te planten ontstaat er toch een grote verscheidenheid. Prikkelarme kamers zijn volledig intern georiënteerd en hebben geen contact met het buitenleven. Prikkelrijke kamers geven uit op de straat of het landschap via een voortuin.

Iedere leefgroep van 10 bewoners beschikt over een leefruimte die opdeelbaar is in meerdere kleine ruimtes. Centraal in de leefruimte is er een ruime collectieve patio die een omsloten buitenruimte creëert en voldoende licht voorziet in de naar binnen gekeerde leefruimtes.

 

Rond het gebouw zorgt een beukenhaag voor de nodige privacy en begrenzing. Een pad achter de haag verbindt de voordeuren van de leefgroepen met elkaar en met de dorpswegels rondom. Zo kan elke bewoner hier binnen zijn grenzen de wereld ontdekken. Ieder op zijn manier.