De Zeilen,
Sint-Truiden
© alle foto's Nick Claeskens

De Zeilen campus Asster Sint-Truiden

Een dug-out voor jongeren

 

Pathways is een jeugdpsychiatrische behandelgroep voor jongeren vanaf 14 jaar. Adolescenten met een hulpvraag rond middelenmisbruik of ander verslavingsgedrag en hun entourage worden hier begeleid. Naast een tijdelijke woonfunctie in drie leefgroepen voorziet het project ook in een ambulante werking.

Aan de rand van de psychiatrische campus van de Broeders Alexianen in het centrum van Tienen tekenen we een gebouw dat speelt met het niveauverschil op het terrein.

Het bovenste niveau sluit aan op Ark Van Noëstraat en bevat drie leefgroepen voor telkens zeven jongeren. Drie aan elkaar geschakelde huizen omarmen er drie patiotuinen. Betonnen tuinmuren vormen er een duidelijke grens en liggen in de lijn van de aanpalende straat met zijn kenmerkende bakstenen muur en de Ark van Noë, een erfgoedpand.

Het onderste niveau sluit aan op de campus en huisvest de therapeutische, ambulante werking en een sporthal. Elk met een eigen toegang.

Een zachte vertrapping in het plan zorgt samen met een dakenlandschap voor een huiselijk beeld dat past bij de werking. Geschakelde woningen met getrapte tuinen in het groen verbeelden een omgeving voor jongeren die eventjes omarmt moeten worden met de beste zorgen.